Pa začnimo na začetku!

Več denarja, več muzike?

Ni vedno tako. Predvsem je pomembno, da se zavedamo, koliko denarja smo pripravljeni zapraviti in koliko časa bo kostum v uporabi. Najbolj poznana in tudi najdražja znamka kristalov je Swarovski, a ko okrašuješ svoj prvi kostum, je mogoče bolje, da ne kupiš ravno najdražjih kristalov – sploh če nisi prepričana, če ga boš še kdaj oblekla. V večini primerov je cena določene znamke odvisna od tega, koliko časa bo kristalček izgledal lepo in koliko rabe bo zdržal brez prask, niti ne toliko, kaj se bolj sveti. Obstaja kar nekaj znamk kristalčkov, ki imajo podoben blesk, a so cenejše (npr. Preciosa, DMC). Seveda pa danes obstaja že kar nekaj vrst kristalčkov, ki se dobijo zelo poceni in ne nosijo nobenega posebnega imena. Dobijo se tudi pri nas, velikokrat pa lesk na žalost ni primerljiv s tistimi iz srednjega ali višjega cenovnega razreda. Priporočamo malo preizkušanja in igranja!

razpredelnica velikosti kristalckov

SS16 AB 10 gross, kakšna skrivna koda je to?

Ko prvič kupuješ kristalčke, se lahko naučiš marsičesa! V tem članku govorimo o kristalčkih in bleščicah, ki jih lepimo na kostume, tako da večinoma uporabljamo kristalčke z ravnim hrbtiščem (ang. flatback rhinestones). 

Osnovna merska enota za kristalčke je gros (ang. gross), kar pomeni ducat ducatov. Če na paketu kristalčkov piše 1 gross, torej to pomeni, da paket vsebuje 144 kristalčkov. Če kupuješ večje pakete (ker 144 kristalčkov se morda sliši veliko, a v resnici jih hitro zmanjka), pa ponavadi kupiš paket 10 gross, kar pomeni, da jih dobiš 1440.

Verjetno najpomembnejša pa je številka, ki sledi zapisu SS (ang. stone size – velikost kamenčka). Ta je lahko vse od 1 pa do 60, a preden kupiš, se dobro pozanimaj glede velikosti. Številke od 1 do 16 predstavljajo res majhne kristalčke, ki se ponavadi uporabljajo za dekoracijo nohtov ali kakšnih manjših dodatkov. Če nisi res natančna in imaš dovolj časa, ti vsaj za začetek priporočamo večje! Za večino kostumov v Glam Squadu uporabljamo velikosti SS16, SS18 in SS20, za poudarke pa tudi posamezne večje kristale.

Poleg številke je zraven tudi barva, ki jo seveda izbereš glede na željen rezultat. Obstaja vse od rožnate in rdeče do modre, zelene in črne. Če nisi prepričana ali pa če rada kupuješ na zalogo, lahko kupiš nekaj, kar paše skoraj povsod: bela (prozorna) ali pa AB (aurora borealis), ki se sveti mavrično in izgleda čudovito na vseh podlagah. Ali pa še bolje, naroči si več paketov in si jih razdeli s prijateljicami!

Kristalčki so doma, kaj pa sedaj?

Zdaj pa se začne najboljši del – lepljenje in ustvarjanje! Priporočamo dobro lepilo, ki je elastično in ne uniči kristalčkov. Veliko se jih dobi tudi pri nas, me smo najbolj navdušene nad lepilom Gem-Tac. Uporabiš lahko tudi Mekol ali kakšno drugo univerzalno lepilo za blago, odsvetujemo pa Neostik in podobna lepila, saj stopijo spodnji namaz na kamenčku, ki potem izgubi svoj sijaj. Za lažji nanos priporočamo tudi uporabo pincete ali pa svinčnika za nanos kristalčkov – narejen je iz voska in z njim zgrabiš kristalček, ko pa ga spustiš na lepilo, se lepo prime tja, kamor se mora. Uporabljaš ga lahko zelo dolgo časa, če se ti kje zlomi ali zapacka, ga enostavno ošiliš ali odrežeš in pripravljen je na novo rundo ustvarjanja. V primeru, da so kristalčki hotfix, jih lahko nalepiš tudi s posebnim orodjem: hotfix kristalčki imajo na spodnji strani že namazano posebno plast lepila. Kristalček je potrebno segreti, lepilo se stopi in zlepi s podlago. Ta proces ima manj packanja z lepilom, je pa precej bolj zamuden, saj moraš segrevati vsak kristalček posebej, hkrati pa potrebuješ še posebno pištolo za vroče lepljenje.

Pri okraševanju ti priporočamo, da se najprej lotiš načrta. Poišči si inspiracijo, nariši motiv ali pa si skiciraj obliko. Nato po segmentih lepiš kristalčke, lahko začneš z večjimi in dodajaš manjše, lahko si najprej pripraviš glavno obliko – možnosti je nešteto in ne obstaja ena prava, vse je odvisno od tebe. Me priporočamo, da nanašaš lepilo po segmentih in nato dodajaš kristalčke direktno na blago. V vsakem primeru pa počakaj, da se lepilo res dobro posuši, še najbolje je, da kostum kar čez noč počaka. Če dobro zalepiš, kristalčki ne odpadajo zlahka, nekatere Mrhe svoje kostume perejo tudi v pralnem stroju (na najnižji nastavitvi seveda, ne izzivajmo sreče). Ko kristalčke lepiš na reztegljivo blago, bodi še posebej previdna. Lahko si pomagaš tudi z bucikami in blago raztegneš na podlagi, preden začneš lepiti. Dober trik: večjo blazino obleci v plastično vrečo (za zaščito), nato pa na vrečo obleci kostum. Tako bo lepo raztegnjen in lahko lepiš bleščice, vmes pa se še malo nasloniš na mehko podlago :) 

Upamo, da bo sedaj ustvarjanje lažje! Želimo ti obilo zabave ob tvojem novem hobiju ;)

Želiš ekskluzivne novice?

Prijavi se na naš newsletter in poskrbeli bomo, da nič ne zamudiš.

OBLJUBIMO – BREZ SPAMA!

Poveži se z nami

#GlamSquadBurlesque