Beseda “burleska” izvira iz italijanščine in sprva pomeni posmeh, parodijo, karikaturo.

Uporablja se v literaturi in klasični glasbi, kasneje (zlasti v ZDA) pa postane sopomenka za ‘variety show’ – predstavo, ki vključuje različne žanre, namenjene zabavi: stand up komedija, iluzionizem, žongliranje, akrobacije, ples,…

Burleska prvič doživi razcvet že v viktorijanski dobi (19. stoletje) in se kmalu naseli v Ameriki.

Komiki in plesalke zabavajo občinstvo, ne manjka niti politična satira ali celo rokoborba. V 20. stoletju zanimanje za takovrstno zabavo počasi začne zamirati.

Toda v Ameriki najdejo rešitev – plesalke se začnejo slačiti, da bi pritegnile občinstvo v času gospodarske krize in prohibicije!

To obdobje je prineslo mnoge ikone burleske, kot so Sally Rand, Gypsy Rose Lee, Tempest Storm, Lili St. Cyr, Blaze Starr, Ann Corio, Dixie Evans,…

Kasneje posnamejo tudi lepo število filmov, ki poskušajo prikazati blišč tedanje dobe.

Propelerček za bradavice
Pahljače v burleski

Prebujanje burleske v 90ih letih

Prebujenje burleske

V 90-ih letih

Svoj preporod burleska spet doživi v 90ih letih z umetnicami kot so Jo ‘Boobs’ Weldon, Dirty Martini, Satan’s Angel, Immodesty Blaize, Dita von Teese in celo skupina Pussycat Dolls. Zagotovo pa popznaš tudi film s Christino Aguilero in Cher!

To novo gibanje se velikokrat imenuje neoburleska in danes ima že celo vrsto podžanrov.

Glam Squad Burlesque Ornament

Več o burleski lahko spoznaš na naših tečajih, kjer se bolj kot s teorijo ukvarjamo s tem, da začutimo svoje telo in se čarom burleske preprosto prepustimo!

Burleska ni samo ples