Glam Squad Burlesque je skupina navdušenk nad burlesko, kabarejem, muzikali, plesom, petjem, gledališčem in odrsko umetnostjo na splošno.

Smo plesna šola, kjer že od leta 2014 poučujemo burlesko v Kamniku in Ljubljani, hkrati pa tudi organiziramo predstave in nastope. Naš glavni dogodek se imenuje Glam večer, ki ga organiziramo same z namenom širjenja te čudovite umetnosti.

Kaj sploh je burleska?

Burleska je umetniška uprizoritev, ki združuje elemente plesa, gledališča, cirkusa, striptiza, kabareja… Je izraz feminizma in hkrati ženskega seksapila, lahko je komičen posmeh ali nastop, poln glamurja in bleščic.

Beseda burleska prihaja iz italijanščine in sprva pomeni posmeh – gre za parodijo, karikaturo. Uporablja se v literaturi in klasični glasbi, kasneje (zlasti v ZDA) pa postane sopomenka za ‘variety show’ – predstavo, ki vključuje različne žanre, namenjene zabavi: stand up komedija, iluzionizem, žongliranje, akrobacije, ples,…

Burleska prvič doživi razcvet že v viktorijanski dobi (19. stoletje) in se kmalu naseli v Ameriki. Komiki in plesalke zabavajo občinstvo, ne manjka niti politična satira ali celo rokoborba.  V 20. stoletju zanimanje za takovrstno zabavo počasi začne zamirati.

Toda v Ameriki najdejo rešitev – plesalke se začnejo slačiti, da bi pritegnile občinstvo v času gospodarske krize in prohibicije! Veliko najbolj znanih umetnic prihaja iz tistega časa: Sally Rand, Gypsy Rose Lee, Tempest Storm, Lili St. Cyr, Blaze Starr, Ann Corio, Dixie Evans,… Posnamejo tudi lepo število filmov, ki poskušajo prikazati blišč tedanje dobe.

Svoj preporod burleska spet doživi v 90ih letih z umetnicami kot so Jo ‘Boobs’ Weldon, Dirty Martini, Satan’s Angel, Immodesty Blaize, Dita von Teese in celo skupina Pussycat Dolls. Zagotovo pa ste vse gledale tudi film s Christino Aguilero in Cher!

To gibanje se ponavadi imenuje neoburleska in danes ima že celo vrsto podžanrov! Nekateri umetniki prisegajo na seksapil in striptiz, drugi dajo več poudarka na komedijo ali socio-politične teme. Za vsakogar se najde nekaj!

Kako izgledajo naši tečaji burleske?

Veliko plešemo in se zabavamo!

Včasih uporabimo rekvizite (rokavice, pernate boe, pahljače,…), včasih predelamo kakšen muzikal, včasih pa se celo malo slečemo.

Poudarek je na tem, da odkrivamo same sebe – svoje zmožnosti, svoje telo in vse skrite potenciale, ki jih imamo!

Več o tem, kje, kako in kdaj potekajo tečaji, pa si lahko prebereš pod zavihkom Tečaji!

Madam Glam

Ustanoviteljica plesne šole Glam Squad Burlesque je Madam Glam. Madam vodi vse tečaje in je glavna koreografinja.

Madam pleše že od malih nog, leta 2004 pa je odkrila orientalski ples in se zaljubila v tribal fusion. Vedno so jo privlačili oder, mjuzikli, kabaret in burleska in že od otroštva se rada oblači v pisane kostume… Ker tečajev burleske pri nas ni našla, se je odločila, da jih pripravi kar sama! Skupaj s skupino prvih tečajnic so leta 2014 osnovale Glam Squad in pripravile prvo točko. Od takrat naprej ve, kaj je njena strast. 

Sodeluje tudi v drugih plesnih skupinah  – najdete jo v KUOD Bayani in Tribal Bizzare, kjer pleše, koreografira in ustvarja kostume. Svoje znanje redno izpopolnjuje na delavnicah in festivalih doma in po tujini. Madam ima za sabo že več kot 15 let izkušenj z nastopanjem v predstavah po Sloveniji in tujini.

Preberi si intervju z Madam (december 2020, intervju je v angleškem jeziku): https://the-slovenia.com/lifestyle/burlesque-madam/

2019_04_06_gs_print (285)