Glam Squad Burlesque je skupina navdušenk nad burlesko, kabarejem, muzikali, plesom, petjem, gledališčem in odrsko umetnostjo na splošno.

Smo plesna šola, kjer že od leta 2014 poučujemo burlesko v Kamniku in Ljubljani, hkrati pa tudi organiziramo predstave in nastope. Naš glavni dogodek se imenuje Glam večer, ki ga organiziramo same z namenom širjenja te čudovite umetnosti.

Kaj sploh je burleska?

Burleska je umetniška uprizoritev, ki združuje elemente plesa, gledališča, cirkusa, striptiza, kabareja… Je izraz feminizma in hkrati ženskega seksapila, lahko je komičen posmeh ali nastop, poln glamurja in bleščic.

Beseda burleska prihaja iz italijanščine in sprva pomeni posmeh – gre za parodijo, karikaturo. Uporablja se v literaturi in klasični glasbi, kasneje (zlasti v ZDA) pa postane sopomenka za ‘variety show’ – predstavo, ki vključuje različne žanre, namenjene zabavi: stand up komedija, iluzionizem, žongliranje, akrobacije, ples,…

Burleska prvič doživi razcvet že v viktorijanski dobi (19. stoletje) in se kmalu naseli v Ameriki. Komiki in plesalke zabavajo občinstvo, ne manjka niti politična satira ali celo rokoborba.  V 20. stoletju zanimanje za takovrstno zabavo počasi začne zamirati.

Toda v Ameriki najdejo rešitev – plesalke se začnejo slačiti, da bi pritegnile občinstvo v času gospodarske krize in prohibicije! Veliko najbolj znanih umetnic prihaja iz tistega časa: Sally Rand, Gypsy Rose Lee, Tempest Storm, Lili St. Cyr, Blaze Starr, Ann Corio, Dixie Evans,… Posnamejo tudi lepo število filmov, ki poskušajo prikazati blišč tedanje dobe.

Svoj preporod burleska spet doživi v 90ih letih z umetnicami kot so Jo ‘Boobs’ Weldon, Dirty Martini, Satan’s Angel, Immodesty Blaize, Dita von Teese in celo skupina Pussycat Dolls. Zagotovo pa ste vse gledale tudi film s Christino Aguilero in Cher!

To gibanje se ponavadi imenuje neoburleska in danes ima že celo vrsto podžanrov! Nekateri umetniki prisegajo na seksapil in striptiz, drugi dajo več poudarka na komedijo ali socio-politične teme. Za vsakogar se najde nekaj!

Kako izgledajo naši tečaji burleske?

Veliko plešemo in se zabavamo!

Včasih uporabimo rekvizite (rokavice, pernate boe, pahljače,…), včasih predelamo kakšen muzikal, včasih pa se celo malo slečemo.

Poudarek je na tem, da odkrivamo same sebe – svoje zmožnosti, svoje telo in vse skrite potenciale, ki jih imamo!

Več o tem, kje, kako in kdaj potekajo tečaji, pa si lahko prebereš pod zavihkom Tečaji!

Madam Glam

Ustanoviteljica plesne šole Glam Squad Burlesque je Madam Glam. Madam vodi večino tečajev, je glavna koreografinja in producentka Glam večerov in predstav.

Madam pleše že od malih nog, leta 2004 pa je odkrila orientalski ples in se zaljubila v tribal fusion. Vedno so jo privlačili oder, mjuzikli, kabaret in burleska in že od otroštva se rada oblači v pisane kostume… Ker tečajev burleske pri nas ni našla, se je odločila, da jih pripravi kar sama! Skupaj s skupino prvih tečajnic so leta 2014 osnovale Glam Squad in pripravile prvo točko. Od takrat naprej ve, kaj je njena strast. 

Sodeluje tudi v drugih plesnih skupinah  – najdete jo v KUOD Bayani, Tribal Bizzare, The Plunger Collective in še kje, kjer pleše, koreografira in ustvarja kostume. Svoje znanje redno izpopolnjuje na delavnicah in festivalih doma in po tujini. Madam ima za sabo že več kot 15 let izkušenj z nastopanjem v predstavah po Sloveniji in tujini.

 

Preberi si intervju z Madam (december 2020, intervju je v angleškem jeziku): https://the-slovenia.com/lifestyle/burlesque-madam/

O nas je bil napisan tudi članek v Dnevniku (februar 2023): https://www.dnevnik.si/1043007665/lokalno/ljubljana/ljudje-enacijo-burlesko-z-dogajanjem-v-nocnih-klubih

Intervju z Madam na portalu Parada plesa (september 2023): https://www.paradaplesa.si/ujemi-korak/madam-glam-v-klasicni-burleski-se-naceloma-nikoli-popolnoma-ne-sleces-vedno-imas-pokrite-t-i-roznate-dele-telesa/ 

2019_04_06_gs_print (285)

$inoka

Leta 2019 je $inoka na Trnovfestu v Ljubljani prvič videla nastop Glam Squad Burlesque in se v trenutku do ušes zaljubila. Tri leta plesa in petja kasneje ji je Madam izpolnila sanje – povabila jo je, da tudi sama ustvarja točke, snuje koreografije in vodi skupine.

V svojih igrivih plesnih točkah uporablja različne plesne stile in elemente fizičnega gledališča, znotraj burlesknega žanra pa jo najbolj privlačijo kabarejsko vzdušje, komedija znotraj tragedije in družbena kritika. Kolektiv Glam Squad burlesque ji predstavlja navdih in prostor za raziskovanje vprašanja, kar vse burleska lahko je.

$inoka je tudi članica produkcijske ekipe in hišna morska deklica mednarodnega neodvisnega teatra Black Box Studio v Ljubljani in članica ljubljanskega Vogue kolektiva. Občasno jo najdete na odru kakšnega lokalnega underground kabareta ali drugega dogodka, enkrat kot performerko, drugič kot producentko, tretjič spet kot najglasnejšo članico publike. Ima več izkušenj s kreativnimi delavnicami, produkcijo in delom z mladimi.

Študijska in profesionalna pot ji je poleg različnih kotičkov Evrope omogočila tudi raziskovanje Azije, kjer se je od blizu srečala z gledališčem senčnih lutk, balijskim plesom ter pekinško opero – umetniškimi izročili, ki navdihujejo evropski performerski prostor in $inoko v kreativnem procesu velikokrat spremljajo.

Ben Dover

Ben Dover je svojo Glamurozno pot začel kot odrski mucek, ki po koncu točke z odra pobere vse, kar dekleta tam odvržejo. Ker je tega včasih kar precej, je hitro krepil mišice, soj žarometov pa ga je neubranljivo klical pred publiko.

Po nekaj bolj ali manj uspešnih nastopih se je odločil, da želi pridobljene drobce znanja deliti še z drugimi. Pričel je s kratkimi tečaji, kjer se lahko vsi Mačoti (in tisti, ki to želijo postati) preizkusijo v osnovah moškega striptiza in seksi plesa.

Miss Shot

Miss Shot v Glam Squadu miga že od leta 2015.

Burleska je skupek vseh stvari, ki jih lahko njen alter ego brez predsodkov izživi na odru. Poleg tega, da Madam včasih otežuje sestavljanje predstav, ker bi najraje plesala v vseh točkah, je njena naloga tudi to, da so Glam letaki, koledarji in ostale grafike profesionalno oblikovani. Če Madam potrebuje pomoč pri okrasitvi dvorane, se Miss Shot prva javi za pomoč.

Chiqui Bum

Včasih tudi Čiki ali Cheeky Bum, odvisno od trenutnega počutja in stopnje navihanosti.

Glam Squadu se je pridružila oktobra 2018, ker ji je bila obljubljena zimska predstava z jelenčkom Rudolfom (FOMO reakcija neizogibna). V prostem času čačka po Glam socialnih profilih ter študira, katera rit je najboljša za lovljenje všečkov na Instagramu.